poniedziałek, 12 września 2016

Warzywne frytki

Frytki z buraka i marchewki

Po przeprowadzce do domu rodzinnego bardzo ciężko mi przeforsować swoje nawyki żywieniowe. Niestety babcine obiady opanowały moją dietę i nie bardzo mam jak się przed nimi uchronić :) Jednak raz się udało i tak powstały warzywne frytki! Były tak dobre, że aż nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu.

burak marchewka
Frytki z marchewki i buraka - doskonały dodatek do pieczonego mięsa.


Potrzebujesz:

- 2 buraki
- 2 marchewki
- łyżka zielonej czubrycy (lub innych ulubionych ziół)
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia

1. Całość zaczynamy oczywiście od nagrzania piekarnika na 220°C.

2. Buraki obieramy, a marchew może zostać ze skórką. Kroimy warzywa w słupki, dodajemy zioła i przyprawy, mieszamy z oliwą i zostawiamy na min 30 minut, żeby nabrało smaku. 

3. Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skontrolujcie ilość oliwy. Jest zależna od tego, jak wielkie warzywa mieliście. Jeśli będzie jej za mało przywrą do papieru. Każdy warzywny słupek musi być dokładnie pokryty tłuszczem.

4. Piecz ok. 30 minut. 

SMACZENEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz