Zdrowy Baton?
Dzisiaj coś, co zrobiłam z myślą o Panu K. Nie mogłam patrzeć jak po siłowni kupuje te sklepowe batony musli, sklejone syropem glukozowo-fruktozowym i z nie wiadomo czym w środku, a na dodatek kosztujące dość dużo jak na swoją jakość.
Domowe Batony Musli
Piękne, prawda? :) Już dawno nie byłam z niczego aż tak dumna!
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
1 szkl. poszatkowanych migdałów
1 szkl. poszatkowanych łuskanych fistaszków
1/2 szkl. poszatkowanych orzechów nerkowca
1/2 szkl. łuskanego słonecznika
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl pokrojonych suszonych moreli
1/4 szkl. suszonych śliwek
4 łyżki masła
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. miodu
1/2 łyżeczka soli (jeśli któreś z orzechów są solone, to bez tego składnika)
1. Wszystkie składniki suche wymieszałam w misce. Ich proporcje tak na prawdę są dowolne, w zależności co kto lubi, ważne żeby płatków owsianych było najwięcej, bo inaczej składniki kiepsko się skleją.
3. Wlałam płynne składniki do suchych i dokładnie rozmieszałam.
4. Powstałą w ten sposób masę przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. uformowałam kwadrat, żeby później łatwiej się kroiło. Moje batoniki mają ok 2 cm grubości. Należy dobrze ugnie, żeby się rozpadały, dobrze wcześniej zmoczyć dłonie.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut.
Po wyjęciu masa będzie jeszcze miękka, ale nie martwcie się po wystudzeniu stwardnieje i będzie gotowa do krojenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz