środa, 30 marca 2016

Zielone Curry z kurczakiem


            Polecane przez Woman`s Healths, ale udoskonalone przeze mnie. Pachnie wspaniale, wygląda niesamowicie i zapewnia bombę witamin. Pan K. przynajmniej jest zadowolony :)








Marynata do mięsa:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sok z 1 limonki
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej bazylii
  • 2 trawy cytrynowe
  • łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego



Mięso smażymy jak najkrócej na łyżce oleju kokosowego, żeby tylko nie było surowe. I dodajemy całą resztę składników, w kolejności:




Warzywa pozostawiają pełną dowolność, ważne żeby były zielone :)

              
  • 1 cukinia
  • 5 łodyg selera naciowego
  • pół paczki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • garść jarmużu
  • bulion drobiowy (ilość zależy od konsystencji, którą chcecie otrzymać)
  • łyżka zielonej pasty curry (im więcej tym będzie ostrzejsze)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 torebki mieszanki kasz - na surowo, ma się ugotować w naszym curry


          W Biedronce pojawiła się gotowa mieszanka kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy. Uważam, że to świetne i wygodne. Jednak kiedy takich gotowców nie miałam z powodzeniem mieszałam różne rodzaje kasz. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to czasy gotowania i dodawać je w odpowiedniej kolejności do wrzątku lub ugotować oddzielnie.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie! Uwielbiam curry z każdej postaci. Będę musiała spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń