Polecane przez Woman`s Healths, ale udoskonalone przeze mnie. Pachnie wspaniale, wygląda niesamowicie i zapewnia bombę witamin. Pan K. przynajmniej jest zadowolony :)
Marynata do mięsa:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sok z 1 limonki
- garść świeżej mięty
- garść świeżej bazylii
- 2 trawy cytrynowe
- łyżeczka przyprawy Garam Masala
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
Mięso smażymy jak najkrócej na łyżce oleju kokosowego, żeby tylko nie było surowe. I dodajemy całą resztę składników, w kolejności:
Warzywa pozostawiają pełną dowolność, ważne żeby były zielone :)
- 1 cukinia
- 5 łodyg selera naciowego
- pół paczki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- garść jarmużu
- bulion drobiowy (ilość zależy od konsystencji, którą chcecie otrzymać)
- łyżka zielonej pasty curry (im więcej tym będzie ostrzejsze)
- puszka mleka kokosowego
- 2 torebki mieszanki kasz - na surowo, ma się ugotować w naszym curry
W Biedronce pojawiła się gotowa mieszanka kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy. Uważam, że to świetne i wygodne. Jednak kiedy takich gotowców nie miałam z powodzeniem mieszałam różne rodzaje kasz. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to czasy gotowania i dodawać je w odpowiedniej kolejności do wrzątku lub ugotować oddzielnie.
Smacznego.
Wygląda obłędnie! Uwielbiam curry z każdej postaci. Będę musiała spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń